Posvet ZTAS - avtobusni prevozniki

datum: 14.04.2023

kategorija: Intranet novice


 

Posvet med ZTAS in avtobusnimi prevozniki

V sredo, 12. aprila 2023, je na GZS potekal posvet med člani Združenja turističnih agencij Slovenije in predstavniki prevoznih podjetij.

Posveta se je udeležilo preko 20 predstavnikov turističnih agencij in trije predstavniki avtobusnih prevoznikov, Jože Baškovič (Nomago d.o.o.), Peter Mirt s.p. (Mirttours) in Tadej Poličnik (AP Poličnik d.o.o.). Predstavili so novosti na področju avtobusnih prevozov potnikov, ki vplivajo  na stroške in organizacijo turističnih potovanj.

Evropska zakonodaja za področje prometa je bila implementirana v slovensko zakonodajo. Delovni čas in počitki so za prevoznike zaradi specifičnosti dela opredeljeni v Zakonu o prevozih v cestnem prometu in v Zakonu o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Ure vožnje in počitki so za voznike avtobusov natančno določeni, merjeni so s topografi, odstopanja pa so strogo sankcionirana. Prevozniki so predlagali, naj agencije k naročilnici za prevoz, vsaj sedem dni pred začetkom potovanja, priložijo tudi natančen program potovanja. Umestitev zakonsko predpisanih počitkov je problematična predvsem na potovanjih, kjer je prvi dan planiran prihod v kraj, do katerega prevoz traja več kot deset ur.

Predstavniki turističnih agencij in prevoznikov so menili, naj bi v bodoče postopoma ukinjali nočne prevoze in organizirali prevoze na potovanjih predvsem podnevi.

Tako kot v gostinsko turistični branži se tudi prevozniki soočajo z izjemnim pomanjkanjem kadrov, kar je posledično vodilo do zmanjšanja voznega parka. Med pandemijo zaradi korona virusa je veliko voznikov poiskalo zaposlitev v drugih dejavnostih.

Ob zaključku posveta so si zaželeli, da bi turistične agencije in prevozniki tudi v bodoče tvorno sodelovali, saj so prevozi pomemben člen pri oblikovanju produkta in izvedbi turističnega aranžmaja. 

 

Fotografija