Vabilo na predstavo Samuraji

datum: 08.09.2023

kategorija: Intranet novice


 

Vabilo_CD Samuraji.jpg

 

Skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske bo v Slovenj Gradcu, Ljubljani in Kočevju med 13. in 15. septembrom 2023 prikazala tradicionalno japonsko umetnost mečevanja, imenovano »tate«, združeno s sodobnimi tehnikami uprizarjanja, s čimer ljudem po vsem svetu zagotavljajo ganljivo izkušnjo v predstavi, ki jo lahko občutite z vsemi petimi čuti, saj stremijo k pripovedovanju zgodb brez zanašanja na besede, preseganju kulturnih in jezikovnih ovir ter zagotavljanju edinstvene čustvene izkušnje za občinstvo. Njihov cilj je zagotoviti navdušenje nad japonskimi borilnimi veščinami s spajanjem tradicionalne japonske kulture mečevanja s sodobnimi produkcijskimi tehnikami. 

 

VSTOP NA VSE PREDSTAVE JE PROST! 

 

URNIK NASTOPOV: 

 

sreda, 13. september 2023 

Slovenj Gradec (Športna dvorana Gimnazije Slovenj Gradec, Gosposvetska cesta 2, 2380 Slovenj Gradec) 

                               12.00 – za gimnazijo 

                               18.00 – za splošno javnost 

 

četrtek, 14. september 2023  

Ljubljana (Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana) 

                               18.00 – za splošno javnost 

*rezervacije za ogled predstave v Ljubljani sprejemamo na rsvp@s2.mofa.go.jp, ali po telefonu na 01 200 8281 in 01 200 8282. Vstop bo do zapolnitve dvorane mogoč tudi brez rezervacije. 

 

petek, 15. september 2023 

Kočevje (Veliki oder v parku Gaj, Trg zbora odposlancev 22, 1330 Kkočevje) 

                               10:00 – za šole (Športna dvorana Kočevje) 

                               17:00 – za splošno javnost (*v primeru dežja je dogodek odpovedan

 

ZGODBA

Uprizorjena zgodba se dogaja na začetku 16. stoletja, ko je Toyotomi Hideyoshi v času šogunata skušal poenotiti Japonsko. Predstava se imenuje Goemon, po glavnem liku, in prikazuje razredne razlike med bogatimi in revnimi prebivalci regije. Glavni lik je tat, ki zelo spretno krade bogatim, da bi dal revnim, in spominja na japonsko različico Robina Hooda. 

 

KATANAYAICHI 

Skupino je leta 2008 ustanovil Mizuno Dai, ki od leta 2015 s skupino v različnih zasedbah potuje po svetu in na spektatkularen način širi japonsko kulturo. Ob 15. obletnici ustanovitve bodo Slovenijo obiskali v sklopu svetovne turneje. Nastopili bodo Mizuno Dai, Yoshino Haruna, Yoshino Teppei, Sasaki Chika, Kai Keigo in Kume Ryohei. 

Promocijski video: https://www.youtube.com/watch?v=WmBi-Ue4EE8 

Spletna stran: https://ichimileinc.com/ 

 

MIZUNO DAI – vodja skupine 

Med igranjem glavnih vlog v filmih, televizijskih dramah in gledališču je Dai leta 2003 začel vaditi veščino bojevanja z meči »tate«. Leta 2008 je ustanovil lastno skupino, imenovano Katanayaichi. Nastopa na številnih odrih, vključno s predstavami v živo, dramami in korporativnimi sprejemi. Program skupine Katanayaichi je bil splošno priznan zaradi svoje ustvarjalne in inovativne serije gibov. Ponuja esenco klasičnega japonskega plesa in aikida. Mešanica tradicionalne in sodobne japonske kulture ustvarja povsem novo izkušnjo bojevanja »tate«. 

Čeprav samurajev ni več, je Japonska skozi zgodovino in tudi zdaj v sodobnem času prežeta s samurajskim načinom razmišljanja. »Počutim se počaščenega in ponosnega. Dandanes najdemo samuraje v stripih, mangah in anime risankah, s katerimi bralci in gledalci spoznavajo zgodovino in življenje samurajev in nindž starodavne Japonske« pravi Mizuno. 

Njihova oblačila, posodobljena različica tradicionalnih samurajskih kimonov, so ročno izdelana. V svoji delavnici izdelujejo tudi katane, samurajske meče. Za namene predstave so le-te narejene iz lesa, zelo lahke in niso nevarne kot prave katane. 

 

Vabljeni!

 

Embassy of Japan in Slovenia /

Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji